Historie

HISTORIE H.V. Artemis ’15


Onder het eeuwenoude motto ‘Samen sterk’ hebben handbalvereniging De Gazellen uit Doetinchem en Apollo’70 uit Wehl in juni 2015 de handen ineen geslagen en besloten om gezamenlijk verder te gaan als Handbalvereniging Artemis’15.

De naam Artemis vindt haar oorsprong in de Griekse mythologie. Artemis was de godin van de jacht, wordt (onder andere) afgebeeld als een gazelle en was bovendien de tweelingzus van Apollo. Derhalve weerspiegelt de naam van de nieuwe vereniging de identiteit van beide Achterhoekse handbalclubs en wil Artemis’15 haar handballende leden, vrijwilligers en sponsoren het vertrouwde verenigingsgevoel bieden.

Kernwaarden als ‘verbinding’, ‘betrokkenheid’, ‘saamhorigheid’ en ‘attractief handbal’ staan binnen de nieuwe vereniging centraal en dienen als uitgangspunt voor het beleid van het kersverse bestuur. Vanuit een gezamenlijk ontwikkelde visie wil de vereniging een nieuwe koers gaan varen. Immers, door deze samenwerking hopen de clubs de continuïteit van het handbal in de Achterhoek verder te garanderen. Met het opzetten van het minihandbal, het verzorgen van handbalclinics in de regio en een nieuwe website zijn daar in korte tijd al de resultaten van te zien.

Handbalvereniging Artemis ’15 heeft het streven om uit te groeien tot een stabiele vereniging met veel potentieel in zowel jeugd- als seniorenteams welke in de komende jaren de kleuren van Doetinchem, Wehl en de gehele Achterhoek als wel landelijk met veel inzet zal verdedigen!

HISTORIE H.V. Apollo ’70


Opgericht 1970

Nadere geschiedenis volgt…

HISTORIE H.V. De Gazellen


Handbalvereniging De Gazellen is opgericht op 7 maart 1962. Het initiatief hiervoor werd genomen door drie sportief ingestelde heren, te weten Ed Lochtenbergh, Jan Kloen en Jan de Rijcke.

In de jaren die volgden groeide de vereniging gestaag en werden de nodige successen behaald. Het voorlopige hoogtepunt bereikte de vereniging in de periode 1976-1982. Het eerste herenteam van De Gazellen behoorde tot de top van de landelijke handbalsport en speelde eveneens mee op het Europese front. In de periode die volgde werden de successen wat minder, deelname aan de landelijke eerste divisie was het beste resultaat. Vanaf 1990 werd met nieuw elan vooral veel energie geinvesteerd in de opbouw van een jeugdlijn. Dit heeft geresulteerd in een van de grootste jeugdsecties binnen de Nederlandse handbalsport.

In de afgelopen jaren heeft deze aanpak geresulteerd in elkaar opvolgende successen van verschillende jeugdteam’s op regionaal en landelijk niveau. Op het hoogste platform werd sinds 1998 gewerkt aan de terugkeer van De Gazellen naar de landelijke eredivisie. En dat streven werd in 2001, zij het kortstondig, behaald.

Het daarop volgende seizoen maakte de hoofdmacht van De Gazellen weer deel uit van de eerste divisie. Maar in seizoen 2002/2003 mengden zij zich via de nacompetitie al weer in de strijd voor de eredivisie.