Nationale sportweek & clinics

NATIONALE SPORTWEEK

De Nationale Sportweek is een initiatief van NOC*NSF met als doel sporten en bewegen te promoten. De Sportweek laat zien hoe gezond en vooral leuk sporten en bewegen is. De Nationale Sportweek valt samen met het moment waarop veel verenigingen en clubs hun deuren opnieuw open zetten; het sportseizoen gaat weer beginnen. Daarom vieren we tijdens de Sportweek in september in heel Nederland de start van het nieuwe sportseizoen! Tijdens de week openen honderden sportclubs, sportbonden, gemeenten en andere organisaties hun deuren en verzorgen ze sportclinics, -toernooien en -demonstraties. Verenigingsleden worden via de ‘Ik neem je mee!’ campagne uitgedaagd iemand mee te nemen naar zijn of haar club om samen de start van het sportseizoen te  beleven.

17-25 september 2016
De dertiende Nationale Sportweek is met ingang van 2016 in september en vindt plaats van 17 tot en met 25 september. De Nationale Sportweek valt vanaf dit jaar samen met de Europese Week van de Sport, een initiatief van de Europese Commissie. Het doel van deze Europese week is om sporten en lichaamsbeweging in Europa te bevorderen. Daarvoor worden in Europa tal van activiteiten georganiseerd. Verder valt de Nationale Sportweek ook samen met het moment waarop veel verenigingen en clubs hun deuren opnieuw open zetten; het sportseizoen gaat weer beginnen. Daarom vieren wij tijdens de Sportweek door heel Nederland de start van het nieuwe sportseizoen.

Meer dan 1 miljoen deelnemers in 2015
De Nationale Sportweek heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Van 1.042 activiteiten en 200.000 deelnemers in 2004 naar 9000 activiteiten en 1.000.000 deelnemers in 2015. Ook is het aantal deelnemende sportbonden en gemeenten in de afgelopen jaren flink toegenomen: van 9 sportbonden en 117 gemeenten in 2005 naar 42 sportbonden en 205 gemeenten in 2015. De Nationale Sportweek is uitgegroeid tot een landelijk sportevenement, met elke editie recordaantallen die ieder jaar toenemen.

2016 wordt het derde jaar dat we meedoen met de nationale sportweek, u kunt ons ook dit jaar weer vinden tijdens de sportdagen.


SCHOOLSPORTTOERNOOIEN

De gemeente Doetinchem organiseert in samenwerking met verschillende sportverenigingen al jaren schoolsporttoernooien voor het (speciaal) basisonderwijs. Sportservice Doetinchem heeft met ingang van het schooljaar 2012-2013 de taken van de gemeente overgenomen. Samen met de verenigingen proberen wij deze toernooien tot een succes te maken. Een jarenlange traditie die zowel door verenigingen als door leerlingen als zeer positief ervaren wordt. Het doel van deze sporttoernooien is om kinderen kennis te laten maken met de verschillende sporten.

Handbaltoernooien (groep 7/8) zullen dit jaar begin en medio november 2016 plaats vinden!


TRAINER VOOR DE KLAS

In het project ‘Trainers voor de Klas’ maken kinderen van basisscholen tijdens schooltijd kennis met verschillende sporten. Dit project draait in Doetinchem, Gaanderen en Wehl.

Hoe werkt het?
Trainers van sportverenigingen uit de gemeente verzorgen een reeks gymnastieklessen. Tijdens die gymlessen maken kinderen op een leuke manier kennis met een nieuwe sport. Daarna krijgen de leerlingen de mogelijkheid om introductietrainingen te volgen bij de vereniging. Vaak keert de sport daarna ook terug in het naschoolse sportaanbod.

Doelen?
– Kinderen (en indirect ouders/verzorgers) kennis laten maken met verschillende sporten.
– Kinderen aanmoedigen tot sportdeelname.
– Een basis leggen voor een levenlang sporten en daarmee een gezonde leefstijl stimuleren bij kinderen.

Verenigingen
Met het project ‘Trainer voor de Klas’ krijgen verenigingen de kans om zichzelf (en de sport) te profileren. Dankzij de kennismakingslessen komen verenigingen in contact met een grote groep potentiële jeugdleden.

Scholen
Met het project ‘Trainer voor de Klas’ hebben basisscholen een uitstekende methode in handen om leerlingen enthousiast te maken voor sport en bewegen.